Top 7 knjiga o preživljavanju koje morate pročitati

Knjige o preživljavanju sadrže više od pukih priča; one predstavljaju bogate izvore znanja koji sežu od praktičnih veština do dubokih psiholoških uvida. One nas uče kako prepoznati i koristiti resurse, kako upravljati strahom i panikom, i kako ostati fokusiran i efikasan u kritičnim situacijama. Ovde smo izdvojili sedam najcenjenijih knjiga na ovu temu, svaku sa temeljnom analizom i pregledom sadržaja koji su čitaoci posebno istakli.

 

1. “Bushcraft 101” – Dave Canterbury

 

Bushcraft 101 - Dave Canterbury

 

Dave Canterbury, iskusan avanturista i preživelac, stvorio je “Bushcraft 101” kao neprocenjiv vodič za osobe koje žele da usvoje veštine potrebne za život u divljini. Ova knjiga nas uči kako da koristimo prirodne materijale za izradu alata, skloništa, te kako da lociramo i pripremimo hranu u prirodnim uslovima.

Detaljan pregled sadržaja:

 

 • Osnove Bushcrafta: Učenje o osnovnim alatima i tehnologijama koji se koriste u divljini.
 • Veštine preživljavanja: Detaljni opisi o pronalaženju i prečišćavanju vode, izradi sigurnih i toplih skloništa, i tehnici zapaljenja vatre bez savremenih alata.
 • Snalaženje u prirodi: Saveti za korištenje prirodnih obeležja za orijentaciju.

Knjiga “Bushcraft 101” dostupna je za kupovinu ovde.

 

2. “The SAS Survival Handbook” – John ‘Lofty’ Wiseman

 

The SAS Survival Handbook - John 'Lofty' Wiseman

 

Ova knjiga je sveobuhvatan priručnik koji pokriva sve aspekte preživljavanja, od onih osnovnih, do specijalističkih veština potrebnih specijalnim snagama. Wiseman, sa iskustvom u Britanskoj specijalnoj zračnoj službi, deli svoje znanje kroz jednostavne, lako razumljive upute.

Detaljan pregled sadržaja:

 

 • Osnovne tehnike preživljavanja: Upute za prvu pomoć, snalaženje u divljini, i kako izbjeći opasnosti.
 • Preživljavanje u ekstremnim uslovima: Saveti za preživljavanje u pustinji, arktičkim uslovima, na moru, i u tropskim šumama.
 • Urbano preživljavanje: Vodič za snalaženje i preživljavanje u urbanoj sredini nakon katastrofa.

Knjiga “The SAS Survival Handbook” dostupna je za kupovinu ovde.

 

3. “98.6 Degrees: The Art of Keeping Your Ass Alive” – Cody Lundin

 

"98.6 Degrees: The Art of Keeping Your Ass Alive" - Cody Lundin

 

Cody Lundin, stručnjak za preživljavanje, bavi se osnovnim, ali često zanemarenim aspektom preživljavanja – održavanjem telesne temperature. Knjiga je ispunjena anegdotama, naučnim činjenicama i praktičnim savetima koji mogu spasiti život u kriznim situacijama.

Detaljan pregled sadržaja:

 

 • Značaj telesne temperature: Objašnjava zašto je održavanje telesne temperature od 98.6 stepeni F ključno za preživljavanje.
 • Materijali i tehnike za izolaciju: Vodič kroz različite materijale i tehnike koje se mogu koristiti za izolaciju i održavanje optimalne telesne temperature u ekstremnim vremenskim uslovima.
 • Psihološki aspekti preživljavanja: Lundin istražuje kako mentalno stanje utiče na našu sposobnost da efikasno reagujemo u kriznim situacijama i kako sebe motivisati i održati pozitivan stav.

Knjiga “98.6 Degrees: The Art of Keeping Your Ass Alive” dostupna je za kupovinu ovde.

 

4. “Deep Survival: Who Lives, Who Dies, and Why” – Laurence Gonzales

 

"Deep Survival: Who Lives, Who Dies, and Why" - Laurence Gonzales

 

Laurence Gonzales istražuje naučne i psihološke aspekte preživljavanja u svojoj knjizi “Deep Survival”. Koristeći stvarne priče o preživljavanju, Gonzales analizira zašto neki ljudi uspevaju da prežive dok drugi ne uspevaju.

Detaljan pregled sadržaja:

 

 • Psihologija preživljavanja: Dubinska analiza mentalnih stanja koja utiču na preživljavanje, uključujući stres, strah i donošenje odluka.
 • Analiza stvarnih slučajeva: Studije slučaja preživljavanja u različitim ekstremnim situacijama, uključujući padove aviona, brodolome i planinarenje.
 • Faktori koji utiču na preživljavanje: Razmatranje fizičkih, mentalnih i emocionalnih faktora koji mogu odlučiti o ishodu krizne situacije.

Knjiga “Deep Survival: Who Lives, Who Dies, and Why” dostupna je za kupovinu ovde.

 

5. “The Survival Handbook” – Colin Towell

 

 

Colin Towell, bivši instruktor preživljavanja u britanskoj mornarici, napisao je “The Survival Handbook” kao sveobuhvatan vodič za preživljavanje u svim uslovima. Knjiga je bogata ilustracijama i detaljnim uputstvima koja su lako razumljiva.

Detaljan pregled sadržaja:

 

 • Osnovne veštine preživljavanja: Učenje osnovnih tehnika kao što su pravljenje skloništa, pronalaženje hrane i vode, i paljenje vatre.
 • Napredne tehnike za ekstremne uslove: Strategije za preživljavanje u ekstremnim klimatskim uslovima, kao što su pustinje, džungle, arktičke oblasti i planine.
 • Ilustracije i korak-po-korak vodiči: Vizuelni prikazi koji pomažu čitaocima da lako prate i primenjuju uputstva.

Knjiga “The Survival Handbook” dostupna je za kupovinu ovde.

 

6. “When All Hell Breaks Loose: Stuff You Need to Survive When Disaster Strikes” – Cody Lundin

 

"When All Hell Breaks Loose: Stuff You Need to Survive When Disaster Strikes" - Cody Lundin

 

Cody Lundin se ponovo pojavljuje na ovoj listi sa knjigom “When All Hell Breaks Loose”, gde se fokusira na preživljavanje u urbanim i ruralnim katastrofama. Knjiga pruža praktične savete za preživljavanje u različitim kriznim situacijama.

Detaljan pregled sadržaja:

 

 • Preživljavanje u urbanim i ruralnim okruženjima: Taktike i strategije za snalaženje u gradovima i selima tokom i nakon katastrofa.
 • Priprema za katastrofe: Saveti o skladištenju hrane, vode i medicinskih potrepština, kao i o izradi plana evakuacije.
 • Snalaženje u vanrednim situacijama: Kako reagovati na prirodne katastrofe kao što su zemljotresi, poplave i požari, ali i na ljudski izazvane krize kao što su teroristički napadi i građanski nemiri.
 • Psihološka priprema za krizne situacije: Lundin se bavi mentalnom pripremom i važnosti održavanja smirenosti i prisebnosti tokom krize.

Knjiga “When All Hell Breaks Loose” dostupna je za kupovinu ovde.

 

7. “Survive!” – Les Stroud

 

"Survive!" - Les Stroud

 

Les Stroud, poznat kao “Survivorman”, koristi svoje bogato iskustvo u preživljavanju kako bi napisao knjigu “Survive!”. Stroud pokriva širok spektar tema i nudi praktične savete za preživljavanje u divljini.

Detaljan pregled sadržaja:

 

 • Osnovne veštine preživljavanja: Kako pronaći hranu i vodu, izgraditi sklonište, i zapaliti vatru bez modernih alata.
 • Napredne tehnike za ekstremne uslove: Saveti za preživljavanje u teškim klimatskim uslovima, uključujući planinske i arktičke oblasti.
 • Praktični saveti i trikovi: Lesovi lični saveti i trikovi za snalaženje u različitim situacijama, zasnovani na njegovim ličnim iskustvima.
 • Lesove lične priče i iskustva: Fascinantne anegdote iz Lesovih mnogobrojnih avantura koje pružaju dublji uvid u izazove i rešenja za preživljavanje u divljini.

Knjiga “Survive!” dostupna je za kupovinu ovde.

 

Zaključak

 

Ove knjige o preživljavanju pružaju bogatstvo znanja i inspiracije za svakoga ko želi da nauči kako da se snađe u ekstremnim uslovima. Bez obzira na to da li ste avanturista, ljubitelj prirode ili jednostavno želite da budete spremni za neočekivane situacije, ove knjige će vam pružiti potrebne veštine i samopouzdanje. Za više informacija o preživljavanju i pripremama za različite scenarije, posetite naš blog na pripremise.org.

Nadam se da ćete uživati u čitanju ovih knjiga i da će vam pomoći da postanete vešti u preživljavanju!

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja