Auto Kampovi u Srbiji: Vodič za Avanturiste

Auto Kampovi u Srbiji: Vodič za Avanturiste

Auto kampovanje postaje sve popularniji način putovanja i odmora, posebno među ljubiteljima prirode i avanture. Srbija, sa svojim prelepim krajolicima i raznovrsnim prirodnim lepotama, nudi brojne mogućnosti za kampovanje. U ovom blogu ćemo istražiti nekoliko najpopularnijih auto kampova u Srbiji, kako doći do njih iz Beograda, šta nude i koje atrakcije možete posetiti u njihovoj blizini.

 

 

1. Auto Kamp Zasavica

 

 

Auto Kamp Zasavica
Auto Kamp Zasavica

Lokacija i Dolazak iz Beograda

 

Auto Kamp Zasavica se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, oko 90 kilometara zapadno od Beograda. Do kampa se može doći automobilom putem E70 ka Šidu, zatim skretanjem ka Sremskoj Mitrovici i dalje ka selu Zasavica.

 

Šta Kamp Nudi

 

Kamp Zasavica nudi sve što je potrebno za ugodan boravak u prirodi. Ima dobro opremljene parcele za kampere, šatore i prikolice. Tu su i sanitarni čvorovi, tuševi sa toplom vodom, električni priključci i besplatan Wi-Fi. U okviru kampa nalazi se i restoran sa lokalnim specijalitetima, kao i trgovina za osnovne potrepštine.

 

Atrakcije u Blizini

 

Rezervat Zasavica je poznat po svojoj bogatoj flori i fauni. Ovo područje je stanište mnogih retkih i zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Jedna od glavnih atrakcija je vožnja čamcem po reci Zasavici, gde možete posmatrati razne vrste ptica, kao i vidre i druge rečne životinje. Rezervat takođe ima edukativni centar i muzej prirode, gde posetioci mogu saznati više o biodiverzitetu ovog područja.

U blizini se nalazi i grad Sremska Mitrovica, jedan od najstarijih gradova u Srbiji sa bogatom rimskom istorijom. Tu možete posetiti arheološki park Sirmium, koji pruža uvid u život u ovom antičkom gradu. Posebno su zanimljive rimske terme i carska palata.

 

 

2. Auto Kamp Dunav

 

 

 

Lokacija i Dolazak iz Beograda

 

Auto Kamp Dunav smešten je u gradu Golubac, na samoj obali Dunava, oko 130 kilometara istočno od Beograda. Do kampa se stiže putem E75 prema Požarevcu, zatim se skreće na put ka Velikom Gradištu i dalje prema Golupcu.

 

Šta Kamp Nudi

 

Kamp Dunav nudi prostrane parcele sa pogledom na Dunav, sa svim neophodnim priključcima za kampere i šatore. U kampu se nalaze moderni sanitarni objekti, kuhinja na otvorenom, roštilji, kao i igralište za decu. Posebna atrakcija je pristanište za čamce i mogućnost iznajmljivanja kanua.

 

Atrakcije u Blizini

 

Golubačka tvrđava je glavna atrakcija u blizini, smeštena na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Ovaj srednjovekovni grad je impresivan primer tvrđave iz 14. veka, sa brojnim kulama i zidinama koje pružaju spektakularne poglede na Dunav. Golubačka tvrđava je restaurisana i otvorena za posetioce, sa vodičima koji pružaju detaljne ture kroz istoriju tvrđave i okoline.

Nacionalni park Đerdap, poznat i kao “Gvozdena vrata”, proteže se uz obalu Dunava i nudi brojne staze za planinarenje, biciklističke rute i mesta za posmatranje divljih životinja. Najpoznatija staza vodi do vidikovca Ploče, odakle se pruža prelep pogled na Dunav i okolne planine. Đerdapska klisura je dom mnogim vrstama ptica, uključujući orlove, čaplje i pelikane, što je čini rajem za ornitologe.

 

 

3. Auto Kamp Drina

 

 

Auto Kamp Drina
Auto Kamp Drina

 

Lokacija i Dolazak iz Beograda

 

Auto Kamp Drina se nalazi u blizini Ljubovije, oko 130 kilometara jugozapadno od Beograda. Do kampa se može stići putem E763 ka Valjevu, zatim se skreće prema Šapcu i dalje prema Ljuboviji.

 

Šta Kamp Nudi

 

Kamp Drina nudi savršeno mesto za ljubitelje reke i prirode. Parcele su uređene za kampere i šatore, sa svim potrebnim priključcima. Kamp ima moderne sanitarne objekte, prostor za roštiljanje, i restoran sa lokalnim specijalitetima. Posebno se izdvajaju aktivnosti na vodi, poput splavarenja i vožnje kajakom.

 

Atrakcije u Blizini

 

Reka Drina je idealna za razne vodene sportove i aktivnosti. Splavarenje na Drini je jedno od najuzbudljivijih iskustava koje možete doživeti u ovom regionu. Vožnja splavom kroz prelepe pejzaže i netaknutu prirodu pruža nezaboravan doživljaj.

U blizini kampa možete posetiti i Etno selo Vrhpolje, koje nudi autentičan doživljaj srpske tradicije i kulture. Ovde možete videti tradicionalne srpske kuće, uživati u lokalnoj hrani i učestvovati u raznim radionicama i manifestacijama koje promovišu srpsku kulturnu baštinu.

Planina Gučevo, koja se uzdiže iznad Ljubovije, je još jedna atrakcija u blizini. Gučevo je poznato po svojoj bogatoj istoriji iz Prvog svetskog rata, ali i po prelepim pešačkim i biciklističkim stazama koje vode kroz netaknutu prirodu. Poseban doživljaj pruža poseta spomeniku palim borcima na vrhu planine, odakle se pruža spektakularan pogled na okolinu.

 

 

4. Auto Kamp Zlatibor

 

 

Auto Kamp Zlatibor
Auto Kamp Zlatibor

 

Lokacija i Dolazak iz Beograda

 

Auto Kamp Zlatibor se nalazi na Zlatiboru, oko 230 kilometara jugozapadno od Beograda. Put vodi preko Ljiga, Požege i Čajetine, a kamp je smešten u blizini popularnih turističkih destinacija na Zlatiboru.

 

Šta Kamp Nudi

 

Kamp Zlatibor nudi moderne parcele za kampere i šatore, sa svim potrebnim priključcima. U kampu se nalaze sanitarni objekti, kuhinje, kao i prostor za roštiljanje. Gostima su na raspolaganju i različite sportske aktivnosti, kao što su vožnja bicikla, planinarenje i pecanje.

 

Atrakcije u Blizini

 

Zlatibor je poznat po svojim prirodnim lepotama i turističkim atrakcijama. U blizini kampa možete posetiti Stopića pećinu, jednu od najlepših pećina u Srbiji, sa impresivnim vodopadima i kristalnim formacijama. Vodopad Gostilje je još jedna prirodna atrakcija koja oduzima dah, sa padom vode od preko 20 metara.

Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu nudi jedinstven uvid u život na selu u Srbiji iz 19. veka. Ovde možete videti tradicionalne drvene kuće, ambare, crkve i druge objekte koji su sačuvani u svom izvornom obliku. Muzej nudi i brojne radionice i manifestacije koje prikazuju tradicionalne zanate i običaje.

Za ljubitelje wellnessa, Zlatibor nudi brojne spa centre i bazene sa lekovitom vodom. Ovde možete uživati u masažama, saunama i različitim terapijama koje će vam pomoći da se opustite i osvežite.

Zaključak

 

Auto kampovanje u Srbiji pruža jedinstvenu priliku za povezivanje sa prirodom i uživanje u raznovrsnim pejzažima. Bilo da se odlučite za kampovanje pored reke, na planini ili uz jezero, svaki kamp nudi jedinstveno iskustvo i priliku za avanturu. Ako planirate putovanje, posetite jedan od ovih kampova i uživajte u svim lepotama koje Srbija ima da ponudi.

Za više informacija o pripremi za kampovanje i druge korisne savete, posetite pripremise.org.

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja