Iskoristite Svaku Kap! Pravljenje Sistem za Kišnicu

Iskoristite Svaku Kap! Pravljenje Sistem za Kišnicu naslov

U vremenima kada održivost postaje sve važnija i kada smo svesni da je svaka kap vode dragocena, sistem za sakupljanje kišnice kao što je prikazan na slici nije samo ekološki odgovoran izbor, već i praktičan način da se uštedi na troškovima vode i smanji zavisnost od vodovodne mreže. Ovakav sistem vam omogućava da iskoristite prirodne padavine i pretvorite ih u koristan resurs koji se može koristiti za razne svrhe, od navodnjavanja bašte do čišćenja dvorišta i automobila, pa čak i kao rezervni izvor vode u slučajevima vanrednih situacija.

Osim što pruža ekonomsku korist, sakupljanje kišnice takođe može doprineti zdravlju vaše bašte, jer je kišnica obično mekša od tvrde vode koja dolazi iz vodovoda, i ne sadrži hlor i druge hemikalije koje mogu uticati na biljke. Povećavajući vlažnost tla prirodnim putem, više se ne oslanjate na gradsku vodu i time doprinosite smanjenju opterećenja na lokalne vodne resurse.

Kreiranje ovakvog sistema može biti i odličan DIY projekat koji donosi osećaj postignuća i samoodrživosti. Pogodan je za ljude svih veština, bilo da ste već vešti u radovima oko kuće ili tek počinjete da se upuštate u svet “uradi sam” projekata. Ovaj sistem ne zahteva skupocene materijale ni specijalizovane alate, a njegova jednostavnost i efikasnost su ono što ga čini idealnim za početnike. U nastavku ćemo objasniti kako možete korak po korak da izradite ovakav sistem, navesti šta vam je sve potrebno od delova i alata, i dati vam savete kako da maksimizirate njegovu efikasnost i dugovečnost.

 

Kako funkcioniše

 

 1. Sakupljanje kišnice: Kišnica se sakuplja sa krova kuće i vodi do sistema preko oluka.
 2. Filtracija: Kišnica prvo prolazi kroz filter ili mrežu na vrhu sistema kako bi se uklonile grane, lišće i druge nečistoće.
 3. Slegnjavanje: Očišćena voda od krupnijih nečistoća ulazi u burad (u ovom slučaju, koriste se plastične kante za smeće) gde se dodatno na dnu talože sitne nečistoće. Zato se odvodna cev postavlja na uzvišenje da prljavstina nebi ulazila u odvod.
 4. Prelevanje: Kada se prva burad napuni, višak vode prelazi u drugu burad preko PVC cevi.
 5. Korišćenje vode: Iz druge buradi, voda se može koristiti po potrebi. Spojena je na crevo koje vodi do slavine ili direktno se može koristiti za zalivanje.

Potrebni delovi i alati

 

Delovi:

 • 2 velike plastične kante za smeće (ili burad) koje će služiti kao rezervoari.
 • PVC cevi i odgovarajući spojnice za cevi i za glavni protok vode, cevi za preliv i povezivanje.
 • PVC spojnice  za povezivanje kanti i PVC cevi.
 • Drvena konstrukcija za držanje kanti.
 • Baštensko crevo i odgovarajući adapter za povezivanje sa sistemom.
 • Spojevi za lako rastavljanje i održavanje.
 • Mreža ili filter za prečišćavanje kišnice.

Alati:

Koraci izrade

 

 1. Izmerite i isečite PVC cevi prema potrebnoj dužini.
 2. Izbušite rupe na kantama gde će cevi ući i izlaziti.
 3. Montirajte električne PVC spojnice na bušotine.
 4. Sastavite PVC cevi koristeći fitinge i lepak za zaptivanje.
 5. Montirajte drvenu konstrukciju i postavite kante na nju.
 6. Postavite mrežu ili filter na vrh prvog rezervoara.
 7. Povežite sistem sa olukom.
 8. Testirajte sistem da li dobro funkcionise.

Prilikom izrade ovog sistema, bitno je razmišljati o otpornosti materijala i spojeva, jer voda može biti teška, a sistem bi trebao biti stabilan i dugotrajan. Pratite osnovne bezbednosne mere prilikom rada sa alatima, i uvek proverite dva puta pre nego što isečete ili bušite. Za jos ovakvih ideja procitajte nasu stranicu “Uradi sam”

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja