Najbolje Gasne Maske za Preživljavanje na Tržištu – vodič za 2023

Dečko sa maskom

Komad opreme za preživljavanje koji je uvek povezan sa haosom, ratom, terorom i masovnim uništenjem. Njegova slika dočarava misli i osećanja događaja od kojih se kičma ježi. Katastrofe u kojima sam vazduh koji udišemo nije bezbedan. Gde je vazduh otrovan.

I upravo zato vam je potreban. Zato što svet danas NIJE na mirnoj putanji!

Ali to nije sve za Najbolje Gasne Maske… One su takođe neophodne za mnoge „uradi sam“ projekte. Oni mogu zaštititi od isparenja boje, hemijskih para, ostataka rušenja itd.

Ovo su sve stvari koje treba da izbegavate da udišete, što je još jedan sjajan razlog da držite gas masku pri ruci. Ali gas maske su skupe. Neki koštaju nekoliko stotina eura, a filteri se prodaju zasebno!

Dakle, danas ćemo se fokusirati na to kako pronaći visokokvalitetnu pristupačnu gas masku:

Najbolje gasne maske na tržištu danas

 

Imamo dva konkurentna termina sa kojima treba da se pozabavimo – najbolje i pristupačno.

Često u životu dobijete ono što plaćate. Ali ponekad preplatite ono što dobijete. Naša misija je da vam pokažemo Najbolje Gasne Maske. Neki će težiti više ka najboljem, a drugi više prema pristupačnom.

Pokrivamo niz opcija gas maski, ali smo izbacili one neverovatno skupe. Suština je da odlučite o svom budžetu i ciljevima i da preduzmete akciju već danas.

NAPOMENA: Nekoliko gas maski koje smo pregledali su ili van zaliha ili više nisu u ponudi. Zalihe gas maski su i dalje veoma ograničene, pa ako možete da pronađete kvalitetnu masku po ceni koju možete priuštiti – predlažem da je kupite odmah.

1. MIRA Safeti CM-7M vojna gasna maska

Sa MIRA Safeti CM-7M vojnom gas maskom, zaštitićete svoje oči, lice i disajne organe od:

  • Nuclear Fallout
  • Biološke pretnje
  • Radiološki agensi
  • Hemijski gasovi

Ova maska takođe uključuje sistem cevi za piće sa besplatnim kanisterom. Za razliku od drugih gas maski napravljenih od običnog butila, ova maska za hitne slučajeve je napravljena od visokokvalitetne bromobutil gume. Čini ga pogodnim za upotrebu u temperaturnom opsegu od -30°C do 70°C.

Ova vrhunska MIRA maska je ergonomski dizajnirana i ima široki vizir od 180°. Takođe uključuje sistem za odvod znoja i ugrađenu govornu dijafragmu. Možete čak koristiti i aparat za piće dok nosite naočare ili čak kacigu.

Ova pristupačna vrhunska gas maska uključuje funkcije za koje biste inače morali da platite preko 400 dolara. Ovo je jedna od najboljih pristupačnih gas maski; razdoblje. Ovo je gas maska koju posedujem i koju sam sebi kupio i obožavam je!

2. MIRA-Safeti-CM-6M-Taktička-gas-maska

Evo još jedne odlične gas maske kompanije MIRA Safeti – CM-6M Tactical.

Najveća razlika između CM-7M i ovog CM-6M je dizajn štitnika za lice. 7M ima namenske rupe za oči, dok je CM-6M Tactical potpuno otvoren štit za lice. Panoramski dizajn celog lica omogućava širi ugao gledanja!

Takođe dolazi sa unapred instaliranim sistemom za hidrataciju, zajedno sa kantinom.

3. PD-100 N95 Gas maska

Gas maska PD-100 N95 je dizajnirana da spreči 95 procenata štetnih čestica da uđe kada se pravilno nosi. Čini ovu gas masku idealnom za pomoć u slučaju katastrofe, hitne slučajeve i izlaganje hemijskim agensima ili industrijskim isparenjima.

To je veoma efikasan štit protiv jakih mirisa i opasnih gasova.

Napravljena je od visokokvalitetnog silikona kako bi se obezbedilo čisto, nepropusno zaptivanje na vašem licu.

Konačno, dolazi sa 100% garancijom povrata novca i ograničenom garancijom od 1 godine. Malo je pristupačniji, ali takođe nije tako vrhunski kao moja MIRA one. PD-100 N95 gas maska. Gas maska PD-100 N95 je dizajnirana da spreči 95 procenata štetnih čestica da uđe kada se pravilno nosi, što čini ovu gas masku idealnom za pomoć u slučaju katastrofe, hitne slučajeve i izlaganje hemijskim agensima ili industrijskim isparenjima.

To je veoma efikasan štit protiv jakih mirisa i opasnih gasova. Napravljen je od visokokvalitetnog silikona kako bi se obezbedilo čisto, nepropusno zaptivanje na vašem licu.

Konačno, dolazi sa 100% garancijom povrata novca i ograničenom garancijom od 1 godine.

Najbolje gas maske za decu

Kada je u pitanju opremanje vaše dece kvalitetnom gas maskom, vaše mogućnosti su izuzetno ograničene. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, ponovo je fokus na zaštiti dece.

Nedavno je na tržište izašlo nekoliko novih gas maski za decu.

4. CM-2M KIDS taktička gas maska

CM-2M KIDS taktička gas maska je jedna od jedinih odbrambenih gas maski za decu sa CBRN ocenom punog lica. Odgovara deci od 1,5 do 15 godina – nakon toga obično odgovaraju gas maskama za odrasle.

CM-2M dečija maska je dostupna u 2 veličine:

  • Veličina 1: Deca od 1,5 do 6 godina
  • Veličina 2: Deca od 6 do 15 godina

Čak dolazi sa standardnom govornom dijafragmom i napravljen je za CBRN odbranu i spremnost za hitne slučajeve.

5. CM-3M CBRN Child Escape Respirator

 

Ovde imamo CM-3M CBRN respirator za bekstvo za decu. Ovaj proširivi respirator sa kapuljačom se aktivira za nekoliko sekundi i može pružiti sate zaštite za neke od najmlađih članova vaše porodice. Većina modernih gas maski su dizajnirane za vojnu upotrebu. Ali CM-3M dečji respirator za bekstvo je dizajniran za malu decu i mlade tinejdžere.

Zato što deca imaju znatno manji kapacitet pluća od odraslih zbog svoje manje veličine. To znači da mogu da se bore da uvuku dovoljno vazduha kroz složene filtere u današnjim gas maskama.

Dakle, umesto da se rvate sa dečjim maskama za lice i kaiševima koji ne odgovaraju, ova jedinica se jednostavno može proširiti i staviti preko glave deteta.

Jednom kada se ventilator aktivira, maska će imati preveliki pritisak – istovremeno osiguravajući da dete može lako da diše i pružajući prirodnu zaštitnu barijeru za sprečavanje aerosola i opasnih pretnji poput iperita.

Rešenje je jednostavno koliko i robusno: napaja se kućnim CR123 baterijama i koristi standardne NATO filter patrone od 40 mm.

6. KZD6 Kućište / Gas maska za bebe

Ovo kućište KZD6 / Najbolje Gasne Maske za bebe je jedino rešenje za koje znam za decu koja su premlada za dečiju gas masku (ispod 18 meseci) ili male kućne ljubimce. Ovo zaštitno kućište hermetički zatvara. Tako pruža spasonosnu zaštitu od toksičnih zagađivača, bakterijskih agenasa i opasnih radioaktivnih izlaganja.

KZD6 je jedino zaštitno rešenje ove vrste i dizajnirano je da zaštiti bebe i male životinje:

Deca – do 18 meseci
Kućni ljubimci – Manje od 30 lb

Zašto bi svako trebalo da poseduje gas masku

maska uvaljana u zemlju - Najbolje Gasne Maske za Preživljavanje na Tržištu

 

Po mom mišljenju, previše članaka o preživljavanju počinje tako što se ističe da je voda prioritet za preživljavanje broj jedan, ali nije.

NE kažem da čista voda nije neophodna za preživljavanje (jeste), ali je sekundarna u odnosu na vazduh. Pristup čistom  vazduhu svaki put nadmašuje vodu.

Zašto? Jer, iako je dobro utvrđena činjenica da možete preživeti samo 3 dana bez vode (manje vremena na jakoj vrućini), možete preživeti samo nekoliko MINUTA bez kiseonika (i pre toga ćete se onesvestiti).

Većina nas uzima čist vazduh za disanje zdravo za gotovo… što može biti smrtonosna greška. Ali možete tvrditi da „vazduh neće samo nestati“ i bili biste u pravu. Cela naša atmosfera neće odmah nestati.

Međutim, samo zato što je vazduh prozračan ne znači da nije smrtonosan. Moguće je udisati vazduh sa visoko toksičnim hemikalijama. Vrsta vazduha u kojoj čak i nekoliko malih gutljaja može dovesti do smrti.

Naravno, sve ovo zavisi od stvarnog toksina koji je uključen i njegovog intenziteta, ali u najgorem slučaju, vaša konačna sudbina će biti postavljena na kamenu. Ono što je zaista sranje u ovoj situaciji je svjesno prisiljavanje da udišete toksine. Zato što možete zadržati dah samo toliko dugo. Ali u isto vreme, svaki udah vas približava preranoj smrti.

Drugim rečima „proklet ako uradiš, proklet ako ne uradiš“. Dakle, ako vas pomisao na ovaj užasan scenario plaši (mene jeste), trebalo bi da budete veoma motivisani da investirate u visokokvalitetnu gas masku. Postoje razlozi zašto vojska, policija i vatrogasci imaju Najbolje Gasne Maske. Oni se pripremaju i vežbaju da bezglavo jure u najgore katastrofe kako bi pomogli svojim zajednicama; čak i ako je u pitanju hemijski ili nuklearni napad. Opremljeni su da prežive čak i ako je vazduh smrtonosan dah.

Dakle, ako ste poput mene i ozbiljno se pripremate, onda morate uložiti u kvalitetnu gas masku za preživljavanje.

Kako funkcionišu gas maske

maska na licu iz koje izlazi dim

 

Gas maska je jednostavno, mali, prenosivi, lični uređaj za prečišćavanje vazduha. To je pronalazak sa jednim izuzetno važnim zadatkom – obezbeđivanjem detoksifikovanog „čistog” vazduha. Koncept je sličan prenosnom filteru za vodu koji čisti vodu pre pijenja. Ključna razlika je u tome što možete da izbegavate da pijete vodu duže od 3 minuta!

Istorija

A gas maska postoji mnogo duže nego što mislite. Prve poznate gas maske su napravili stari Grci. Bile su grube verzije, koristeći sunđere. Nekoliko vekova kasnije, par braće Iračana proizveo je grubi prototip verzije gas maske iz 19. veka. Od kada su ih koristili vojnici, rudari, lekari i civili pod potpuno različitim okolnostima, ali uvek za postizanje istog krajnjeg cilja: čist vazduh. Ali ovi su bili veoma primitivni. Nisu dobro radili, barem ne dovoljno dobro da bi osigurali opstanak.

Ali da budemo pošteni, hemijski i nuklearni rat tek je trebalo da budu izmišljeni.

Prvu praktičnu gas masku, sa stvarnim potencijalom za preživljavanje, stvorio je Britanac po imenu Edvard Harison 1916. godine ubrzo nakon pronalaska hemijskog ratovanja tokom Prvog svetskog rata. Od tada se gas maska pretvorila u simbol apokaliptike. Ali koliko god preteći izgledali; spasavaju živote.

Zato bi trebalo da ga dodate svojoj opremi za preživljavanje u svom domu ili u svojoj torbi za uklanjanje buba.

 Vrste gas maski – Prednost i Mane

Prvi koraci za kupovinu Najbolje Gasne Maske na osnovu informacija su da odredite koji stil gas maske je pravi za vas. I to radite tako što ćete odlučiti koji nivo zaštite želite. Počnimo prvo sa stilom; imate 2 opcije:

  • Respirator za prečišćavanje vazduha

Ako želite dole i prljavo, brzo i jednostavno, jeftino rešenje možete kupiti respirator za prečišćavanje vazduha. Ali imajte na umu da ovi respiratori pokrivaju samo vaš nos i usta. Iako tehnički pročišćavaju vazduh, vaše oči ostavljaju potpuno izložene.

I da, očne jabučice su izuzetno osetljive na hemijska oštećenja i biološke infekcije. I da budem iskren, potreban vam je vid ako želite bilo kakvu šansu da preživite pravi hemijski napad. Posrtanje u mraku tokom napada je recept za neuspeh.

  • Gas maska za celo lice

Druga opcija je gas maska za celo lice. Kao što ste verovatno već pretpostavili, ova verzija uključuje zaštitu za oči. Ove gas maske su one na koje obično pomislite kada neko izgovori reč „gas maska“. Oni uključuju veliki filter pričvršćen ispod područja usta i pokrivaju celo lice. Vaše oči su unutar ove maske i možete da vidite iz staklenih ili plastičnih ploča.

Moj savet? Zaista imate samo jednu opciju. Idite sa gas maskom za celo lice.

Važne opcije Najbolje Gasne Maske za celo lice

 

Sledeća najvažnija odluka koju treba da donesete je koju vrstu respiratora želite sa gas maskom za celo lice. Ovde imamo 2 osnovne opcije za izbor:

 

1. Respirator za prečišćavanje vazduha

 

Prva opcija se zove “respirator za prečišćavanje vazduha”. Ovo su najpristupačnije i najjednostavnije gasne maske za celo lice. Kanisteri filtera na ovim jedinicama su zamenljivi i zašrafljuju se direktno u masku. Koristi snagu vaših pluća da povuče i gurne vazduh kroz filter.

Ovo podešavanje funkcioniše prilično dobro sve dok možete da dobijete i zadržite dobar pečat. Vidite, vazdušni pritisak uvek ide putem najmanjeg otpora. Dok uvlačite vazduh i gurate vazduh plućima, vi stvarate ovaj vazdušni pritisak.

Sada, ako imate dobro zaptivanje oko spoljne strane gas maske, onda je put najmanjeg otpora sam filter. Što želite.

Međutim, ako zaptivka pukne ili pokvari iz bilo kog razloga, put najmanjeg otpora više nije kroz filter. Ruta proboja će imati manji otpor od filtrirane rute (otuda i termin „put najmanjeg otpora). I to je jedan veliki nedostatak ove vrste gas Najbolje Gasne Maske: svako produženo curenje čini je 100% neefikasnom.

Ako postoji razmak između brade i maske, spoljni vazduh će zaobići filter i ući kroz otvor. I možete umreti. Zato se samo uverite da je pečat apsolutno hermetički zatvoren i bićete sasvim u redu.

Dve napomene opreza ovde:

  • Ako imate bradu, moraćete da je obrijete jer dlake na licu otežavaju zatvaranje ovih maski.
  • Takođe, pazite koje zadatke obavljate dok ste u maski. Ne želite da slučajno naletite na bilo šta što bi moglo da pokvari vazdušni pečat.

Ili, možete probati šta je ovaj momak u videu ispod uradio sa svojom bradom. Koristi vazelin da stvori pečat, a da ne sačuva svoju bradu.

 

2. SCBA maske

 

Druga vrsta Najbolje Gasne Maske je daleko najefikasnija i najteža. To je vrsta maske koju vatrogasci koriste za disanje u prostorijama punim dima. Zove se „samostalni sistem aparata za disanje“ (ili SCBA). Ove maske zahtevaju da nosite rezervoar pun vazduha (obično pričvršćen za leđa). Ali oni pružaju najviši nivo zaštite i sigurnosti od svih respiratora na tržištu. Rezervoari sadrže vazduh i on ga stalno pumpa u masku. Ovaj dizajn održava pozitivan pritisak u maski u svakom trenutku, što u suštini eliminiše potrebu za savršenim zaptivačem.

Zašto?  Vazduh se kreće samo u jednom pravcu. Od visokog do niskog pritiska.

Jedan jednostavan način da se razume ovaj koncept je razmišljanje o probušenoj gumi. Naduvana guma sadrži vazduh pod pritiskom. Ili na drugi način da se to objasni; ima veći pritisak u gumi nego okolna atmosfera. Dakle, kada vam se probuši guma, vazduh se kreće iz okruženja sa visokim pritiskom (u gumi) u atmosferu nižeg pritiska (izvan gume); nikad obrnuto.

Dakle, gas maska napunjena vazduhom pod pritiskom će iscuriti, nikada unutra. Sve dok gas maska održava relativno viši vazdušni pritisak od okolne atmosfere, curenje nije opasno.

Ok, dovoljno nauke za jedan dan…

Ali SCBA podešavanje nije bez kompromisa: kao prvo, glomazno je, teško i nezgrapno u svim okolnostima. SCBA oprema je takođe izazov za skladištenje u malim prostorima. Zauzima ozbiljnu kvadraturu u ormanu normalne veličine. Takođe, većina rezervoara ionako sadrži samo oko 30-60 minuta svežeg kiseonika i možete ih napuniti samo pomoću posebne opreme.

 

Iii, šta bismo mogli zaključiti?

 

Kao što vidite, svaka od vaših opcija ima prednosti i nedostatke. Potpuno je na vama da odredite sa kakvom hemijskom ili biološkom pretnjom planirate da se suočite, koliko ste spremni da potrošite i koliko želite da budete zaštićeni.

Nisu sve postavke Najbolje Gasne Maske jednake. Neki nose samo hirurške maske, dok druge koriste samo ozbiljni profesionalci u najopasnijim okolnostima. Sada u ovom trenutku, mogao bih da se izvučem i ostavim to na „samo uradite svoje istraživanje“, ali zato ste ovde; tražeći savet. Dakle, evo mog saveta.

Investirajte u respirator za prečišćavanje vazduha za celo lice i vežbajte da ga stavite i dobro zapečatite. A ako imate veliku i kvrgavu bradu i odbijate da se rastanete od nje, srećno sa tim…

Evo kratkog videa koji pokriva osnove upotrebe gas maske sa bradom.

 

Zaključak

 

Kada je u pitanju bilo koja gas maska, malo kasno može biti prekasno. Čak i najskuplje, napredne, vrhunske gas maske mogu da vas spasu ako ne možete da ih primenite brzo. Ako stavite masku nakon što shvatite da je hemikalija opasna po život u vazduhu, verovatno ste već mrtvi. U stvarnom životu se ne dešava kao u filmovima. Svaka sekunda respiratornog izlaganja, bilo da je biološka ili hemijska, sekunde su presidne.

 

 

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja