6 Vidikovaca Na Tari Koje Morate Posetiti

Planina Tara, poznata kao “Zeleni biser Srbije”, prostire se svojom neospornom lepotom na zapadu zemlje, gde obilje bujnih šuma, kristalno čistih reka, i mirisnih livada stvara pejzaž koji oduzima dah. Ova planina, koja je deo Dinaridnog planinskog sistema, nije samo utočište za brojne endemske vrste biljaka i životinja, već i savršeno mesto za ljubitelje prirode, avanturiste, i one koji traže mir u nekim od najlepših prirodnih okruženja.

Među najatraktivnijim karakteristikama Tare su njeni vidikovci, sa kojih se pružaju panoramski pogledi koji zaustavljaju dah. Vidikovci na Tari nisu samo turističke tačke koje privlače posetioce svojim pogledima, već su i mesta duboke povezanosti sa prirodom, gde se može osetiti istinska veličanstvenost i sklad koji ova planina nudi. Od Banjske stene, preko Bilješke stene do Crnjeskova, svaki vidikovac ima svoju jedinstvenu priču i pruža jedinstven uvid u različite delove ove planinske lepotice.

Za posetioce koji dolaze na Taru, ovi vidikovci nude priliku da dožive planinu na najdirektniji mogući način—kroz pogled koji obuhvata široke pejzaže, gde reke kao što su Drina i Rača sijaju poput vrpca koje se uvijaju kroz planinske prostore, a jezera poput Zaovinskog i Perućackog blistaju pod planinskim suncem. Vidikovci na Tari nude različite nivoe pristupačnosti, od lakih staza koje su pogodne za porodice s decom do nešto zahtevnijih trekova koji izazivaju iskusnije planinare da testiraju svoje granice.

U nastavku pročitajte sve o ovim velinčanstvenim vidikovcima i njihov lepotama.

 

1.Banjska Stena

 

jedan od najpoznatijih i najlepših vidikovaca u Nacionalnom parku Tara

  • Vidikovac Banjska Stena jedan je od najpoznatijih i najlepših vidikovaca na planini Tara. Smješten na visokoj litici, pruža spektakularan pogled na kanjon reke Drine i akumulaciono jezero Perućac, što ga čini jednim od omiljenih mesta za fotografisanje i uživanje u panoramskom pogledu.Sam vidikovac je lako dostupan, što ga čini idealnim izletištem za porodice, starije posetioce, kao i one koji nisu vešti u planinarenju. Put do Banjske Stene je dobro obeležen i uređen, sa parking mestom na samo nekoliko minuta hoda od samog vidikovca. Staza je široka i bez znatnijih uspona, što omogućava pristupačnost i lakoću posete.Posebnu draž ovom mestu daje spoj netaknute prirode i tišine koja preovlađuje, dopuštajući posetiocima da se potpuno opuste i prepuste lepotama koje Tara nudi. Pored toga, ovaj vidikovac nudi i mogućnost da se posmatraju različiti vodeni i vazdušni tokovi, što pruža dinamičan i stalno promenljiv prizor.Banjska Stena je ne samo mesto za individualne posetioce i turiste, već i popularna destinacija za organizovane ture i školske ekskurzije, čineći ga jednim od centralnih tačaka za upoznavanje sa Tarom. Osim prirodnih lepota, posetioci ovde često nauče i o značaju očuvanja prirodnih resursa i biodiverziteta koje Tara nudi.

 

2.Osluša

 

prelep vidikovac u Nacionalnom parku Tara, smešten na nadmorskoj visini od 964 metra.

  • Vidikovac Osluša nalazi se na severnom delu planine Tara, i predstavlja još jednu prirodnu osmatračnicu koja pruža spektakularne poglede na dolinu reke Drine i okolne planine. Ovaj vidikovac je popularan među turistima zbog relativno lakog pristupa i fantastičnih panoramskih prizora koji se pružaju sa njegove visine. Pogled sa Osluše je posebno impresivan ujutro i predveče, kada sunčevi zraci obasjavaju dolinu i stvaraju igru svetla i senki preko šumskih proplanaka.Staza do vidikovca Osluša je uređena i pogodna za šetače svih uzrasta, što ga čini odličnim izborom za porodice sa decom i posetioce koji žele laganu šetnju kroz prirodu. Uspon do vidikovca nije zahtevan, a staza prolazi kroz predivne šumske predele, što omogućava da se uživa i u putu, a ne samo u cilju.Posebno privlačna karakteristika Osluše jeste tišina i mir koji vladaju na ovom mestu, omogućavajući posetiocima da se u potpunosti opuste i povežu sa prirodom. Zbog svog položaja i otvorenosti ka dolini, Osluša je i odlična destinacija za ljubitelje fotografije, kao i za one koji vole da posmatraju ptice i divlje životinje koje nastanjuju ovo područje.Osluša je savršeno mesto za one koji žele da uživaju u predivnim pejzažima Tare bez previše fizičkog napora, ali ipak s punim iskustvom prirodne lepote i spokojstva koje ova planina pruža.

 

 

3.Bilješka Stena

 

jedan od popularnih vidikovaca u Nacionalnom parku Tara

  • Vidikovac Bilješka Stena je jedan od najlepših i najimpozantnijih vidikovaca na planini Tara. Nalazi se na visokoj litici, sa koje se pruža predivan panoramski pogled na kanjon reke Drine, planinske predele Bosne, i nepregledne šume Nacionalnog parka Tara. Ovaj vidikovac je popularan među avanturistima i ljubiteljima prirode, a zbog svoje pozicije i visine nudi jedan od najširih pogleda u celom regionu.Staza koja vodi do Bilješke Stene nije previše zahtevna, ali zahteva određeni nivo fizičke pripreme. Umerena težina staze čini ovaj vidikovac odličnim izborom za one koji žele malo izazovniju šetnju, ali i dalje pristupačnu većini posetilaca. Put do vidikovca prolazi kroz bujne šume i predele bogate florom i faunom, pa je sama šetnja pravi užitak za ljubitelje prirode.Posebnost Bilješke Stene je u tome što omogućava posetiocima da dožive veličanstvenost prirode u njenom najčistijem obliku. Pogledi koji se pružaju sa ovog vidikovca su idealni za fotografisanje, a posetioci često dolaze da uživaju u spektakularnim prizorima zalaska sunca, kada se boje pejzaža prelijevaju u toplim tonovima.Bilješka Stena takođe ima i svoju istorijsku i kulturnu vrednost, jer se nalazi u blizini starih planinskih sela i puteva kojima su prolazili čobani i putnici. Danas, ovaj vidikovac predstavlja spoj prirodnih lepota, avanture i tišine, što ga čini obaveznom destinacijom za sve koji posete Taru.

 

4. Crnjeskovo

 

Vidikovac Crnjeskovo, smešten na severnom delu planine Tara, jedan je od manje poznatih, ali izuzetno atraktivnih vidikovaca.

    • Vidikovac Crnjeskovo, smešten na severnom delu planine Tara, jedan je od manje poznatih, ali izuzetno atraktivnih vidikovaca. Pruža spektakularan pogled na kanjon reke Rače, kao i na guste šume koje prekrivaju okolne predele. Ovaj vidikovac je savršeno mesto za one koji žele da se povuku u tišinu i mir, daleko od gužve i komercijalnih turističkih atrakcija.Staza do Crnjeskova je relativno laka do umerena, što ga čini pogodnim za širok spektar posetilaca, uključujući porodice sa decom i rekreativne šetače. Šetnja kroz šume do vidikovca pruža jedinstven osećaj povezanosti sa prirodom, a samo mesto nudi tišinu i spokojstvo koje su idealne za odmor i meditaciju. Priroda je ovde gotovo netaknuta, što doprinosi autentičnom doživljaju divljine.Vidikovac Crnjeskovo nije toliko komercijalizovan kao neki od poznatijih vidikovaca na Tari, ali upravo to ga čini posebnim. Pogled koji se pruža sa ovog mesta je širok i impresivan, naročito u jesen kada se šume oko reke Rače oboje u vatrene boje, stvarajući pejzaž koji oduzima dah.Ovo mesto je idealno za ljubitelje prirode, planinarenja i fotografije, jer pruža brojne prilike da se zabeleže prizori prirodne lepote. Crnjeskovo je svakako jedan od skrivenih dragulja Tare, mesto koje svakom posetiocu omogućava da se oseti kao deo veličanstvene planinske prirode.

 

5. Sjenić

 

    • Vidikovac Sjenić je jedan od manje poznatih, ali podjednako impresivnih vidikovaca na planini Tara. Nalazi se u blizini Zaovinskog jezera, pružajući fantastičan pogled na plavetnilo jezera okruženog bujnim, zelenim šumama i planinskim padinama. Ovaj vidikovac je idealno mesto za one koji traže mir i tišinu, kao i priliku da uživaju u prirodi bez gužve i užurbanosti.Staza do vidikovca Sjenić je laka i pogodna za posetioce svih uzrasta, uključujući porodice sa decom. Put vodi kroz prijatne šumske predele, a dolazak na sam vidikovac nagrađuje svakog šetača predivnim panoramskim pogledom. Zaovinsko jezero, sa svojim tirkiznim vodama i nepristupačnim obalama, izgleda magično iz ove perspektive, naročito u jutarnjim i večernjim satima kada svetlost prelama vodene površine.Vidikovac Sjenić je idealno mesto za ljubitelje fotografije i one koji vole da posmatraju prirodu, jer nudi širok, otvoren pogled na planinske pejzaže. Posebno je atraktivan u proleće i jesen, kada boje prirode oživljavaju u punom sjaju. Ova mirna tačka na Tari savršeno je mesto za opuštanje i uživanje u zvucima prirode, daleko od svakodnevnih briga.Zahvaljujući laganom pristupu i predivnom pogledu, Sjenić je savršena destinacija za sve one koji žele da dožive lepotu Tare na manje komercijalizovan način, ali sa jednakim osećajem divljenja prema prirodnom okruženju.

 

6. Kozji rid

 

Vidikovac Kozji rid je jedan od manje poznatih, ali izuzetno lepih vidikovaca na planini Tara.

 

  • Vidikovac Kozji rid je jedan od manje poznatih, ali izuzetno lepih vidikovaca na planini Tara. Smešten u divljem i netaknutom delu planine, ovaj vidikovac pruža spektakularan pogled na šume, planinske doline, i udaljene planinske vrhove, čineći ga savršenom destinacijom za ljubitelje prirode i one koji žele da pobegnu od gužve i urbanog života.Staza do Kozjeg rida je srednje zahtevna i pogodna za posetioce koji su spremni na nešto dužu i strmiju šetnju kroz prirodu. Iako staza zahteva bolju fizičku pripremu, nagrada je vredna truda—pogled sa vrha je veličanstven, sa širokim horizontima koji obuhvataju gustu šumsku vegetaciju i divlje predele Tare. Ovaj vidikovac je idealan za one koji traže izazov i žele da dožive pravi osećaj avanture.Kozji rid je posebno privlačan ljubiteljima planinarenja i fotografije. Zbog svog manje poznatog statusa, često je prazan i nudi priliku za uživanje u prirodi bez prisustva većih turističkih grupa. Tišina i mir koji vladaju ovde omogućavaju posetiocima da se potpuno opuste i prepuste zvucima prirode—vetru koji duva kroz krošnje drveća i ptičijem pevu.Iako nije komercijalizovan poput nekih drugih vidikovaca na Tari, Kozji rid pruža autentično iskustvo divlje prirode i savršen je za avanturiste koji žele da otkriju skrivene dragulje planine.

Zaključak

 

Planina Tara, sa svojim predivnim vidikovcima, nudi nezaboravno iskustvo svakome ko je spreman da se prepusti čarima prirode. Od lako dostupnih vidikovaca poput Banjske stene, do izazovnijih staza kao što je Kozji rid, svaki kutak Tare krije svoju jedinstvenu priču i pruža neverovatne poglede na planinske vrhove, doline i reke. Tara je mesto gde se susreću netaknuta priroda, mir i tišina, što je čini idealnom destinacijom za sve ljubitelje prirode, planinarenja i avanture.

Ako želite da istražite sve planinarske staze i otkrijete još više vidikovaca i prirodnih lepota ove planine, detaljne informacije o stazama možete pronaći na sajtu Planinarskog kluba Tara na sledećem linku: Planinarske staze na Tari.

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja