Kako pokrenuti vozilo bez akumulatora

Kako pokrenuti vozilo bez akumulatora

Pokretanje automobila bez akumulatora može delovati kao nemoguća misija, ali uz pravi pristup, čak i to je moguće. Ipak, važno je napomenuti da dizel vozila i automobili sa automatskim menjačem nisu pogodni za ove metode. Ove tehnike koristite samo u hitnim situacijama kada nemate drugih opcija.

 

Može li se automobil pokrenuti bez akumulatora?

 

Da, vozilo se može pokrenuti bez akumulatora. Međutim, to zavisi od nekoliko faktora, posebno od toga da li vozilo ima automatski ili ručni menjač. Ako je akumulator samo oslabljen, možete koristiti kablove za povezivanje sa drugim vozilom ili ga pokrenuti guranjem ako kablovi nisu dostupni.

Druga opcija važi samo za vozila sa ručnim menjačem. Pokretanje automatskog vozila guranjem nije preporučljivo jer može izazvati više štete nego koristi.

 

Četiri načina za pokretanje automobila bez akumulatora:

 

  1. Korišćenje starter boostera
  2. Zamena akumulatora
  3. Guranje vozila
  4. Vučom uz pomoć drugog vozila

Ako je vaš akumulator potpuno mrtav (zbog pukotina, prokuvanog, iscurenog ili kratko spojenog elektrolita) ili uopšte nemate akumulator, biće vam potreban starter booster.

 

Pokretanje vozila bez akumulatora uz vuču

 

Pokretanje vozila bez akumulatora, ili sa potpuno mrtvim akumulatorom, zahteva izvor napajanja od 10 do 15 volti. Što mižete dobiti sam od alternatora.

Ako je akumulator mrtav ili neispravan, potrebno ga je isključiti. Pozitivni terminal mora biti potpuno izolovan od karoserije kako bi se izbegli kratki spojevi.

  1. Povežite vozilo sa  vozilom pomoću užeta.
  2. Isključite radio i sve druge potrošače.
  3. Uključite paljenje.
  4. Polako krenite.
  5. Nakon dostizanja odgovarajuće brzine, polako otpustite kvačilo i dozvolite da motor startuje.

U zavisnosti od temperature, koristite drugu brzinu kada je hladno, a treću kada je toplo. Prva brzina se ne preporučuje jer će otpor motora biti prevelik, što može izazvati proklizavanje ili pucanje zupčastog kaiša.

 

Pokretanje vozila guranjem

 

Za pokretanje vozila guranjem bez akumulatora, potreban je izvor napajanja za buđenje alternatora. Bez napajanja, samo guranje neće biti dovoljno da se vozilo pokrene.

  1. Proverite da li ima dovoljno goriva u rezervoaru.
  2. Smanjite težinu vozila uklanjanjem nepotrebnih stvari.
  3. Okupite što više ljudi za guranje vozila.
  4. Kada dostignete brzinu od 10 km/h, pritisnite kvačilo, ubacite u drugu ili treću brzinu i polako otpustite kvačilo da pokrenete motor.

Pokretanje dizel motora je komplikovanije zbog visoke kompresije. Dok se ne isporuči napajanje nije moguće pokrenuti dizel motor, posebno kada je hladno.

 

Zaključak

 

Pokretanje vozila bez akumulatora zahteva pažljiv pristup i pridržavanje procedura kako biste izbegli oštećenje vozila. Bilo da koristite jump starter, gurate vozilo ili ga pokrećete vučom, važno je da budete oprezni. Uvek je najbolje da imate pri ruci jump starter ili da pozovete pomoć na putu. Za više korisnih saveta i informacija, posetite sajt Pripremi se.

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja