Izletišta u okolini Beograda: Otkrijte Skrivene Dragulje

Izletišta oko Beograda nude mnoštvo zanimljivih destinacija u svojoj okolini koje pozivaju na istraživanje i uživanje. U neposrednoj blizini grada nalaze se izletišta koja pružaju sve od istorijskih spomenika i kulturnog nasleđa do prirodnih lepota i aktivnog odmora. Avala, sa svojim panoramskim pogledima i spomenicima, nudi savršen beg iz urbanih sredina. Ada Ciganlija, poznata kao “Beogradsko more”, idealna je za ljubitelje vodenih sportova i rekreativne aktivnosti. Oplenac očarava svojim vinarijama i monumentalnom crkvom Svetog Đorđa, dok Kosmaj poziva na planinarenje i biciklizam kroz šumovite predjele. Fruška Gora, sa svojim manastirima i vinogradima, nudi duhovni i senzorni mir. Zasavica, kao specijalni rezervat prirode, idealna je za ljubitelje biodiverziteta i ekološkog turizma. Na kraju, Smederevo privlači svojom impresivnom tvrđavom i bogatom istorijom. Svako od ovih mesta nudi jedinstvene aktivnosti i doživljaje, čineći okolinu Beograda privlačnom za sve posetioce.

1. Avala

 

spomenik na avali gledan sa visine

  • Udaljenost od Beograda: Oko 16km jugoistočno.

Avala je simbol Beograda i omiljeno izletište za sve generacije. Ova niska planina pruža svež vazduh i zelenilo na samo pola sata vožnje od centra grada. Avala je idealna za ljubitelje prirode, istorije i kulture, nudeći raznovrsne aktivnosti.

    • Planinarenje: Sa svojim brojnim pešačkim stazama, Avala je savršeno mesto za planinarenje. Staze su različitih dužina i težina, pružajući izazove kako za početnike tako i za iskusne planinare.
    • Avalski toranj: Ponos Avale, obnovljeni Avalski toranj, visok 204 metra, nudi nezaboravan pogled na Beograd, Šumadiju, i Dunav. Na vrhu tornja nalazi se vidikovac i restoran, gde posetioci mogu uživati u panoramskom pogledu dok probaju tradicionalna jela.
    • Spomenik Neznanom junaku: Na vrhu Avale stoji Spomenik Neznanom junaku, delo čuvenog vajara Ivana Meštrovića. Spomenik je posvećen svim neimenovanim junacima Prvog svetskog rata, a okružen je skulpturama žena u narodnim nošnjama, simbolizujući jugoslovenske narode.

2. Ada Ciganlija

 

ada pogled sa visine na plaže

  • Udaljenost od Beograda: U samom Beogradu, na rijeci Savi.

Ada Ciganlija, često nazivana “Beogradsko more”, jeste poluostrvo i rekreacioni park u Beogradu, koje privlači milione posetilaca svake godine. Okružena Savom, Ada nudi različite aktivnosti za svakoga:

    • Vodeni sportovi: Ada Ciganlija je raj za ljubitelje vodenih sportova, nudeći sve od kajakaštva, veslanja, do skijanja na vodi i wakeboardinga.
    • Rekreativne aktivnosti: Sa više od 50 sportova na otvorenom, uključujući biciklizam, roleranje, golf, kao i terene za fudbal, košarku i odbojku na pesku, Ada je idealno mesto za aktivan odmor.
    • Kupanje i sunčanje: Duga peščana plaža sa kristalno čistom vodom, kafići, restorani i noćni klubovi čine Adi Ciganliji posebno mesto za opuštanje i zabavu tokom letnjih meseci.

3. Oplenac

 

Crkve Svetog Đorđa

  • Udaljenost od Beograda: Oko 80km jugozapadno od Beograda.

Oplenac, smešten u srcu Šumadije u gradu Topoli, poznat je po kompleksu Crkve Svetog Đorđa i mauzoleju dinastije Karađorđević. Ovo mesto je savršena kombinacija istorije, kulture i prirodnih lepota:

    • Crkva Svetog Đorđa i Mauzolej: Izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu, ova crkva je dom impresivnih mozaika, sa više od 40 miliona komada u boji, koji pričaju priče iz Biblije i srpske istorije. Mauzolej u podrumu crkve je večno počivalište članova dinastije Karađorđević.
    • Vinarije: Topola i Oplenac su takođe poznati po vinogradarstvu. Poseta lokalnim vinarijama i degustacija vina predstavljaju nezaboravno iskustvo za ljubitelje vina, gde se mogu probati neka od najfinijih srpskih vina.

4. Kosmaj

 

Spomen-park Kosmaj

  • Udaljenost od Beograda: Oko 60km jugoistočno.

Kosmaj, planina koja dominira pejzažom južno od Beograda, predstavlja idealno utočište za one koji žele da pobegnu od gradske vreve. Bogata istorijom i prirodnim lepotama, Kosmaj nudi raznovrsne aktivnosti:

    • Planinarenje i biciklizam: Sa brojnim stazama koje prolaze kroz šume i livade, Kosmaj je savršen za ljubitelje prirode koji žele da istraže njegovu lepotu pešice ili biciklom.
    • Spomen-park Kosmaj: Podignut u čast borcima palim u Drugom svetskom ratu, spomen-park je mesto sećanja i poštovanja, sa monumentalnim spomenikom koji dominira pejzažom.
    • Piknik područja: Kosmaj nudi mnoštvo lokacija za piknik, gde posetioci mogu uživati u prirodi i miru, daleko od gradske buke.

5. Fruška Gora

 

  • Udaljenost od Beograda: Oko 95km severozapadno.

Nacionalni park Fruška Gora, poznat kao “Jewel of Serbia”, pruža utočište od gradske vreline, sa svojim bujnim šumama, vinogradima i više od desetak pravoslavnih manastira koji datiraju iz perioda od 15. do 18. veka. Fruška Gora je pravi raj za ljubitelje prirode, istorije i vina:

    • Manastiri: Bogata duhovna istorija ovog područja ogleda se u nizu manastira, od kojih su mnogi obnovljeni i aktivni. Posetioci mogu uživati u miru i tišini ovih svetih mesta, kao i u prelepim freskama i ikonama.
    • Planinarenje i biciklizam: Nacionalni park nudi veliki broj markiranih staza koje vode kroz raznolike pejzaže, od dubokih šuma do sunčanih livada. Staze su prilagođene svim nivoima fizičke spremnosti, nudeći svakome priliku da uživa u prirodnim lepotama Fruške Gore.
    • Vinarije: Fruška Gora je takođe poznata po svojim vinogradima i vinarijama, gde se proizvode neka od najboljih srpskih vina. Vinarije često organizuju degustacije, gde posetioci mogu probati širok asortiman vina, uključujući i bermet, specijalitet ovog regiona.

6. Zasavica

 

  • Udaljenost od Beograda: Oko 80km zapadno.

Specijalni rezervat prirode Zasavica predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih bogatstava Srbije, sa svojim jedinstvenim ekosistemom koji obiluje retkim vrstama biljaka i životinja. Zasavica je pravi izbor za ljubitelje prirode i ekologije, koji žele da istraže netaknutu prirodu i bogatstvo biodiverziteta:

    • Posmatranje ptica: Sa više od 200 vrsta ptica, Zasavica je omiljeno mesto za ornitologe i ljubitelje ptica. Rezervat nudi posebne ture za posmatranje ptica, tokom kojih se mogu videti neke od najređih vrsta ptica u Evropi.
    • Vožnja čamcem: Jedan od najboljih načina za istraživanje Zasavice je vožnja čamcem kroz njene vodene puteve. Ovo omogućava posetiocima da iz blizine upoznaju bogatstvo flore i faune rezervata.
    • Biodiverzitet: Zasavica je dom brojnim retkim i ugroženim vrstama, uključujući evropskog dabara i vidru. Rezervat takođe pruža priliku da se upoznaju interesantne vrste biljaka i životinja koje su specifične za ovaj ekosistem.

7. Smederevo

 

  • Udaljenost od Beograda: Oko 45km istočno.

Smederevo, grad na Dunavu, najpoznatiji je po svojoj veličanstvenoj tvrđavi iz 15. veka, jednoj od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi. Pored istorijskog značaja, Smederevo je takođe poznato po vinogradarstvu, pružajući bogatu kulturu i istoriju:

    • Smederevska tvrđava: Ova impozantna tvrđava bila je poslednja prestonica srednjovekovne Srbije, pre nego što je pala pod Otomansko carstvo. Posetioci mogu istražiti njene zidine i kule, kao i uživati u prelepom pogledu na Dunav.
    • Muzeji i galerije: Grad nudi nekoliko muzeja i galerija koji pričaju priču o bogatoj istoriji i kulturi regiona, uključujući istoriju Smedereva i okoline.
    • Vinarije: Regija oko Smedereva poznata je po proizvodnji vina, sa nekoliko lokalnih vinarija koje nude degustacije. Ovo je prilika da se probaju neki od najboljih srpskih vina, uključujući i čuveno smederevka vino.

Ova mesta pružaju izvanredne mogućnosti za istraživanje, rekreaciju i uživanje u bogatstvu koje Srbija nudi, svako sa svojim jedinstvenim pričama, lepotama i aktivnostima koje čekaju da budu otkrivene.

 

Izletišta u okolini Beograda nude raznovrsne aktivnosti koje mogu obogatiti vaš slobodan dan ili vikend. Bilo da ste ljubitelj prirode, istorije, sporta ili gastronomije, svako od ovih mesta ima nešto jedinstveno da ponudi. Avala, Ada Ciganlija, Oplenac, Kosmaj, Fruška Gora, Zasavica, i Smederevo su samo neki od bisera koji čekaju da budu istraženi. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da otkrijete idealno mesto za odmor i uživanje u lepotama koje pruža okolina našeg glavnog grada. Za dodatne savete o pripremi za izlete, posebno ako planirate kampovanje za predstojeće praznike, posetite ovaj kompletni vodič za kampovanje. Srećno i uživajte u prirodi!

 

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja