Kako Pripremiti Automobil za Zimu

Kako Pripremiti Automobil za Zimu

Ledeno stiskanje zime može pretvoriti puteve u opasne staze i promeniti jednostavno putovanje u izazov za preživljavanje. Kao ljubitelj automobila sa deset godina iskustva, naučio sam da je priprema ključna za održavanje vašeg vozila u dobrom stanju tokom najhladnijih dana. Evo vodiča za pripremu vašeg automobila za zimu i osiguranje da ste opremljeni za hladne nepredviđene situacije.

 

1. Provera baterije:

Baterija vašeg automobila je njen životni ritam, a hladno vreme može da je oslabi. Testirajte je i zamenite ako je potrebno. U gepeku držite kablovi za paljenje ili prenosni punjač baterija; oni mogu biti spasioci kada ste zaglavljeni sa praznom baterijom.

2. Zimske gume:

Zimske gume su neophodne. Pružaju bolje prijanjanje pri ubrzavanju, skretanju i zaustavljanju. Redovno proveravajte pritisak u gumama jer pada na nižim temperaturama. Takođe, držite inflator za gume i opremu za privremeno rešavanje manjih problema s gumama dok ne dobijete profesionalnu pomoć.

3. Fokus na tečnosti:

Postarajte se da je vaša tečnost za hlađenje u pravilnom odnosu da bi se izbeglo smrzavanje. Koristite ulje i tečnost za pranje vetrobrana pogodne za zimske uslove. Ove specijalizovane tečnosti su dizajnirane da rade na nižim temperaturama.

4. Vidljivost je od suštinskog značaja:

Nabavite sprej za odleđivanje za vaš vetrobran i brave. Dobar strugač i četka će održati vaš vid čistim od snega i leda. Zapamtite, dobra vidljivost je neupitna.

5. Osnovno u kompletu za hitne slučajeve:

Opremite svoj automobil kompletom za hitne slučajeve uključujući ćebad, rukavice, kape i baterijsku lampu sa dodatnim baterijama. Dodajte neke visokoenergetske grickalice, komplet prve pomoći i osnovni set alata.

6. Budite informisani:

Pre nego što krenete, proverite lokalne vremenske i saobraćajne izveštaje. Bolje je unapred biti upoznat sa bilo kakvim nepovoljnim uslovima.

7. Lopata i pesak/mačji pesak:

Kompaktna lopata može vas izvući iz snežnih nanosa, a pesak ili mačji pesak može pružiti prijanjanje ako ste zaglavljeni.

8. Provera izduvnog sistema:

Pobrinite se da vaš izduvni sistem nije začepljen snegom ili ledom, jer začepljen izduv može dovesti do opasnog nagomilavanja ugljen-monoksida unutar automobila.

9. Vežba čini majstora:

Ako niste komforni sa vožnjom u zimskim uslovima, vežbajte na praznom parkingu da biste stekli osećaj za odziv vašeg vozila na zimu.

10. Držite ga napunjenim:

Prenosni punjač može održati vaš telefon napunjenim u hitnim situacijama, osiguravajući da uvek možete pozvati pomoć.

 

Upustvo o Korišćenju Opreme

 

Kablovi za paljenje

 

Korišćenje kablova za paljenje (poznatih i kao „žabice“) može biti neophodno kada vaš automobil ne može da se upali zbog prazne baterije. Evo detaljnog uputstva korak po korak:

Potrebni materijali:

  • Set kablova za paljenje sa izoliranim klemama
  • Drugi automobil sa ispravnom baterijom ili prenosna baterija

Koraci:

  1. Pozicioniranje vozila: Parkirajte donatorsko vozilo (ono sa punom baterijom) tako da budu licem-u-lice ili bokom uz vaše vozilo, osiguravajući da su kablove dovoljno dugačke da povežu baterije oba vozila. Važno je da se vozila ne dodiruju.
  2. Isključivanje oba vozila: Isključite oba vozila i izvadite ključeve iz paljenja.
  3. Povezivanje kablova: Povežite jedan kraj crvenog kabla na pozitivan (+) pol prazne baterije, obično označen crvenom bojom ili plus znakom.
  4. Povezivanje sa donatorskim vozilom: Povežite drugi kraj crvenog kabla na pozitivan pol baterije donatorskog vozila.
  5. Povezivanje crnog kabla: Povežite jedan kraj crnog kabla na negativan (-) pol baterije donatorskog vozila, obično označen crnom bojom ili minus znakom.
  6. Završetak povezivanja: Povežite drugi kraj crnog kabla na neofarbani metalni deo motornog prostora vozila sa praznom baterijom, što dalje od baterije. To služi kao uzemljenje i može pomoći u sprečavanju iskrenja.
  7. Pokretanje donatorskog vozila: Upalite motor donatorskog vozila i pustite ga da radi nekoliko minuta. Povećanje broja obrtaja može pomoći da se baterija brže napuni.
  8. Pokušaj paljenja vašeg vozila: Nakon toga, pokušajte da upalite vaše vozilo. Ako se ne upali odmah, sačekajte još nekoliko minuta i pokušajte ponovo.
  9. Uklanjanje kablova: Ako se vaše vozilo upali, pažljivo uklonite kablove u obrnutom redosledu uklanjanja:
    • Prvo skinite crni kabl sa uzemljenja vašeg vozila,
    • Zatim crni kabl sa negativnog pola donatorskog vozila,
    • Crveni kabl sa pozitivnog pola donatorskog vozila,
    • I na kraju crveni kabl sa pozitivnog pola vaše baterije.
  10. Nastavite vožnju: Nemojte odmah gasiti motor vašeg vozila nakon što je upaljen. Vožnjom vozila ili radom motora na mestu omogućavate alternatoru da napuni bateriju.

Bezbednosni saveti:

  • Nikada ne pokušavajte da povežete pozitivne i negativne polove kablova direktno, jer to može izazvati kratki spoj.
  • Uverite se da su kablovi za paljenje u dobrom stanju i da nema oštećenja na izolaciji.
  • Nosite zaštitne rukavice ako ih imate, da biste izbegli moguće opekotine ili električni šok.
  • Ukoliko niste sigurni u postupak, bolje je pozvati pomoć na putu ili nekoga ko ima iskustvo sa ovim procesom.

Inflator za gume

 

  • Priključite mlaznicu inflatora na ventil vaše gume i uključite ga. Napunite do preporučenog PSI.

Sprej za odleđivanje

 

  • Nanesite ga obilno na zaleđene površine i sačekajte nekoliko trenutaka pre nego što nežno uklonite led.

 

Zapamtite, ključ vožnje zimi nije samo imati prave alate, već znati kako ih koristiti. Sa ovim vodičem, ne pripremate samo svoj automobil za zimu; naoružavate se znanjem i opremom da dočekate sezonu sa samopouzdanjem. Srećan put! Ukoliko želite da čitate vise o savetima za preživljavanje, mozete naći još mnogo toga na našoj stranici o opremi.

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja