Kako se zaštititi od poplava

Kako se zaštititi od poplava

Kako se zaštititi od poplava : Kako smanjiti rizik i zaštititi sebe i imovinu

 

Kako se zaštititi od poplava je izuzetno važno kako bi se smanjile štete koje poplave mogu izazvati na ljudima, imovini i okolišu. Evo nekoliko ključnih koraka i mera koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od poplava:

  1. Informišite se o mogućoj opasnosti: Saznajte više o području u kojem živite. Proverite karte plavnih područja, poviest poplava i redovite procene rizika kako biste bolje razumeli koliko ste izloženi poplavama.
  2. Podignite kuću ili izgradite nasip: Ako je vaša kuća u poplavnom području, razmislite o podizanju temelja kuće iznad očekivanog nivoa poplava. Također, razmislite o izgradnji nasipa oko vaše kuće kako biste spriečili ulazak vode.
  3. Osigurajte važne dokumente: Važne dokumente kao što su putovnice, osiguranje, rodni listovi i druge vriedne stvari trebali biste čuvati na sigurnom i visokom mestu kako biste ih zaštitili od oštećenja poplavom.
  4. Izgradite sistem za odvod: Održavanje kanala, odvodnih kanala i kišnih oluka u vašem području pomoći će da se brže odvodi oborinska voda i smanji rizik od poplava.
  5. Osigurajte kuću: Osvežite svoje osiguranje kako biste bili pokriveni u slučaju poplava. Proverite da li vaše osiguranje pokriva štetu uzrokovanu poplavom.
  6. Pratite vremenske uslove i upozorenja: Redovito pratite vremenske izvještaje i slušajte upozorenja o poplavama. Ako je izdano upozorenje, odmah poduzmite potrebne korake kako biste zaštitili sebe i svoju imovinu.
  7. Pripremite hitni plan: Imajte plan delovanja u slučaju poplave. Znajte gdje je najbliži siguran prostor na višoj nadmorskoj visini, imajte pripremljenu torbu s osnovnim potrepštinama, vodom i hranom.
  8. Ne parkirajte vozila u poplavnim područjima: Ako primietite da se poplave približavaju, ne parkirajte vozila u područjima koja su sklonija poplavi.
  9. Učestvijte u zajedničkim naporima: Radite s lokalnim vlastima i zajednicom kako biste učestvovali u planiranju i implementaciji mera zaštite od poplava.
  10. Razmislite o korištenju pregradnih vreća za pesak: Pregradne vreće za pesak mogu biti korisne u zaštiti pristupnih točaka i niskih područja.

Važno je imati na umu da potpuna zaštita od poplava nije uviek moguća, ali poduzimanje ovih mera može smanjiti rizik i ublažiti štetu koja se može dogoditi u slučaju poplava. Za jos uradi sam članaka kliknite ovde…

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja