Kako se Zaštititi od Razorne Oluje?

Razorna Oluja

Razorne Oluje su izuzetno snažan meteorološki događaj koji može uzrokovati velike štete. Najčešće se povezuje s jakim vetrovima, obilnim kišama, a ponekad i tornadima. Oluje takvog intenziteta mogu imati različite nazive, zavisno o regiji i njihovim karakteristikama.

Razorne oluje obično rezultiraju jakim vetrovima koji mogu prevrnuti stabla, oštetiti zgrade, električne žice i infrastrukturu. Kiša u tim olujama može biti obilna, što može dovesti do poplava. Takođe, može dodatno pogoršati situaciju i prouzročiti štetu na objektima i usjevima.

Tornado je takođe jedan od oblika razorne oluje. Oni se formiraju u specifičnim uslovima kada rotirajući stup vetra dodirne tlo. Tornadi su poznati po svojoj destruktivnoj moći, mogući su jaki vjetrovi koji mogu uništiti sve pred sobom na uskom području.

Razorne oluje mogu biti opasne i za ljudski život. Stoga je važno biti informisan, pripremljen i slediti upute i smernice lokalnih vlasti kako biste se zaštitili od potencijalnih opasnosti koje takva oluja može donijeti.

Smernice za Zaštitu od Razorne Oluje

Pratite vremenske prognoze

Redovno pratite vremenske izveštaje i upozorenja koja izdaje lokalna meteorološka služba. Ako se najavljuje razorna oluja, budite svesni situacije i pripremite se unapred.

Izgradite prikladno sklonište

Ako živite u području sklonom olujama, važno je imati sigurno sklonište. To može biti unutrašnji prostor bez prozora, poput podrumske prostorije ili sobe na nižem spratu. Ako nemate pristup takvom skloništu, razmislite o izgradnji posebnog tornada skloništa.

Pripremite set za prvu pomoć

Imajte pri ruci set za prvu pomoć koji sadrži osnovne potrepštine, kao što su zalihe hrane, voda, svetiljka, baterije, radio, prva pomoć i lekovi. Takođe, pripremite deku i jake cipele u slučaju evakuacije.

Ojačajte kuću

Ako živite u području s čestim olujama, razmislite o ojačanju svoje kuće. To može uključivati postavljanje ojačanih vrata i prozora, ugradnju olujnih roleta ili drvenih rešetki na prozorima te osiguravanje krova.

Osigurajte spoljašnje predmete

Premestite predmete koji bi mogli postati projektili (npr. baštenski nameštaj, alat) i smestite ih u siguran prostor. Takođe, uklonite grane koje mogu padati na kuću ili električne žice.

Ostanite informisani

Ostanite informisani tokom oluje putem radija, televizije ili mobilnih aplikacija. Pratite smernice i preporuke lokalnih vlasti i službi za hitne situacije.

Nađite zaklon u slučaju hitne evakuacije

Ako lokalne vlasti izdaju uput za evakuaciju, sledite njihove smernice i pronađite siguran zaklon. Slušajte i budite spremni brzo delovati.

Izbegavajte putovanja

Ako je moguće, izbegavajte putovanja tokom razorne oluje. Vožnja u takvim uslovima može biti izuzetno opasna. Ako ste u automobilu, stanite sa strane, izbegavajući blizinu drveća i bandera.

Razorne Oluje

Razorna Oluja i kako se zaštititi napolju?

Ako se nađete u šumi, zaštitite se granama niskog drveća i nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvoreno prostoru. Neiophodno je da izbegavate otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, kanale ili druga vlažna mesta. Takođe, nemojte stajati uspravno, nego se krećite čučeći, bez dodirivanja zemlje rukama. Ukoliko ste u grupo, najbolje je da držite razdaljinu između sebe.

Važno je sliediti smernice lokalnih vlasti i biti spreman prilagoditi se situaciji. Ako se suočite s razornom olujom, najvažnije je osigurati vlastitu sigurnost i sigurnost svoje porodice.

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja