Kako da Ostanite Topli bez Struje

Ukoliko vam nestane struje, možete početi da se brinete kako ćete ostati topli bez uobičajenih metoda grejanja – posebno usred zime. Mećave sa snegom, ledom i vetrom često dovode do gubitka struje, što može biti, u najboljem slučaju, nezgodno, au najgorem opasnom, pa čak i fatalno. U članku Kako da Ostanite Topli bez Struje će mo vas spremti kao da imate rezervni plan za održavanje topline sebe i svog doma ako dođe do nestanka struje. Srećom, možete učiniti mnogo stvari da biste ostali topli bez struje.

Naš tim vam nudi jednostavne savete kako sprečiti da se vi i vaš dom smrznete kada nestane struje.

Blokirajte otvore

 

Iako to možda nećete primetiti kada je vaša kuća zagrejana, male pukotine i pukotine oko prozora i vrata mogu pustiti više hladnog vazduha nego što mislite.

Koristite peškire ili druge debele materijale da blokirate promaju i pričvrstite ih trakom. Naravno, ovo ne izgleda sjajno, ali svakako vredi učiniti ako želite da vam bude toplo!

Nosite slojevitu odeću

 

Kada temperatura u vašoj kući padne, možete se zagrejati tako što ćete nositi više odeće. Ali nemojte samo da zgrabite džemper ili kaput – sve je u izolacionim slojevima koji će vas zagrejati.

Stavite prsluk, gornji deo kratkih rukava, gornji deo dugih rukava, džemper, a zatim i kaput (ili čak kućni ogrtač ako želite da budete ekstra udobni).

Kape, rukavice, čarape i papuče mogu pomoći u odbrani od hladnoće ako su temperature posebno niske. Takođe treba da ostanete u zatvorenom prostoru i izbegavate da otvarate kuću i puštate hladan vazduh da uđe.

Koristite sveće

 

zapaljene sveće koje su na pola gotove ,spojene jedna uz drugu - Kako da Ostanite Topli bez Struje

Mnogi ljudi koriste sveće kao dekorativno svetlo, a ne kao izvor toplote, ali one zapravo daju mnogo topline. Stavite nekoliko sveća zajedno na sto za izvor toplote.

Uvek budite bezbedni kada koristite sveće i nikada ih ne postavljajte blizu zapaljivih materijala ili negde gde bi lako mogli da padnu. Uverite se da su sve sveće ugašene pre nego što odete u krevet.

Otvarajte roletne tokom dana i zatvarajte noću

 

Koristite roletne ili zavese koje već imate u svoju korist. Kada nestane struje, pobrinite se da prozori budu otkriveni tokom dana kako biste dobili što više toplote od dnevne svetlosti. Noću zatvorite roletne kako biste zadržali topli vazduh unutra i sprečili da promaja uđe.

Ugrejajte sebe i svoje ljubimce ćebadima

 

Osim što nosite slojeve odeće, koristite dodatna ćebad da biste održavali telesnu temperaturu uveče i noću. Ne zaboravite da se svi četvoronožni prijatelji takođe moraju zagrejati bez struje, pa im ponudite dodatno ćebe ili dva.

 Zgrabite svoje vreće za spavanje

Pošto su vreće za spavanje dizajnirane za upotrebu na otvorenom, one nude više izolacije i topline od standardnih ćebadi. Razmislite da ih koristite noću tokom nestanka struje ako ih imate.

Uradite neke vežbe

Svi znaju da vežbanje podiže telesnu temperaturu brzo i efikasno. Samo 5 minuta trčanja u sportu ili skakanja odmah će vam biti toplije. Ako imate decu, igrajte energične igre da biste se svi zagrejali.

 Konzumirajte tople napitke

Čaj, kafa, topla čokolada i činija supe pomoći će da vaše telo bude toplo. Bez struje, moraćete da koristite šporet za kampovanje ili sveću za zagrevanje pića. Pokušajte da popijete topli napitak svakih sat ili dva da biste osetili stvarne prednosti.

Postavite šator u zatvorenom prostoru

Ako ste ikada bili na kampovanju, znaćete koliko brzo se šatori zagreju. Ako se zaista borite sa hladnoćom u svom domu, razmislite o postavljanju šatora! To je brz i lak način da vam bude toplo i udobno okruženje.

Koristite flaše za vodu

Ako možete zagrejati vodu na gasnoj peći za kampovanje ili sveći, stavite je u bocu za vodu za izvor toplote koji će trajati nekoliko sati. Isto možete učiniti i sa kesama pasulja. Stavite jednu pored vatre i upotrebite je da se privijte.

Sedite u svoj auto

Ako ste pokušali da se zagrejete u kući, ali vam je i dalje hladno, pokušajte da sedite u automobilu dok ga vozite u praznom hodu.

Izuzetno je važno da to ne radite u svojoj garaži, jer možete dobiti nakupljanje visoko toksičnog gasa ugljen-monoksida.

Zapalite svoj roštilj ili vatru

Ako želite da izađete napolje, koristite roštilj ili vatru da biste se zagrejali. Nikada nemojte koristiti roštilj ili jamu za vatru u zatvorenom prostoru, jer to predstavlja ozbiljan rizik od požara i stvara ugljen monoksid.

Nabavite solarne grejače

Budite spremni za nestanak struje tako što ćete imati solarne grejače za svoj dom. Ovi vredni uređaji koriste sunce za grejanje vaše kuće.

Iako su prilično skupi za grejanje cele kuće, možete uložiti u jednu ploču i koristiti je za grejanje jedne sobe ako živite u oblasti koja je često pogođena nestankom struje.

Nabavite rezervni generator

Kao što je gore navedeno, ovo vam verovatno neće pomoći ako ste već usred nestanka struje. Međutim, vredi biti spreman ako se to ponovi, a ulaganje u rezervni generator će vam omogućiti da imate malo energije u svojoj kući ako nestane struje.

 

Za Kraj

 

Kada se suočite s nestankom struje, važno je biti snalažljiv i pripremljen kako biste održali toplinu i udobnost. Koristite slojevitu odjeću, pokrijte prozore debljim zavjesama ili dekama, koristite termalne deke i vreće za spavanje, okupajte se toplom vodom, koristite ručne grijače ili termalne jastučiće, koristite alternativne izvore topline poput drva ili plina (uz pravilnu ventilaciju), i ostanite aktivni kako biste potaknuli cirkulaciju krvi. Važno je da ostanete sigurni i pažljivo pratite smjernice za sigurno korištenje alternativnih izvora topline. Nadamo se da će vam naš članak o Kako da Ostanite Topli bez Struje pomoci da nestanak struje bude samo jedna od dobrih uspomena sa porodicom. Za još članaka na ovu temu posetite našu stranicu o preživljavanju.

Scroll to Top
Optimized with PageSpeed Ninja